VN buigen zich op 21/07 over tribunaal MH17

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties buigt zich op dinsdag 21 juli over de vraag of er een tribunaal moet komen om de verantwoordelijken voor de ramp met vlucht MH17 te vervolgen. Dat meldt het Russische persbureau Tass op basis van een woordvoerder bij de VN.

Rusland heeft al laten weten tegen dat tribunaal te zijn. Mogelijk zal het land van zijn vetorecht gebruik maken om de komst ervan tegen te houden. Zolang het onderzoek naar de ramp nog loopt, moet er volgens de Russen geen tribunaal komen. De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin liet overigens verstaan dat ook China zijn twijfels heeft.

De Boeing 777 van Malaysia Airlines met 298 mensen aan boord werd op 17 juli vorig jaar boven het oosten van Oekraïne vermoedelijk neergeschoten door een BUK-raket. Daarbij kwamen alle inzittenden, hoofdzakelijk Nederlanders en een zestal Belgen, om het leven.

België streeft samen met Nederland, Maleisië, Australië en Oekraïne naar de oprichting van een VN-tribunaal om de daders die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van het toestel te vervolgen. Maar uit een rondvraag van Tass bij de delegaties van de Veiligheidsraad blijkt dat het resolutievoorstel van Maleisië vooral steun vindt bij westerse landen. Alleen de Verenigde Staten willen niet inhoudelijk reageren, omdat er nog geen resolutietekst op papier staat.