Dossier Griekse crisis

Krijgen Grieken krediet voor juli?

De Europese Commissie wil Griekenland een overbruggingskrediet van zeven miljard euro geven om het euroland door de maand juli te helpen. Dat heeft vicevoorzitter Valdis Dombrovskis woensdag aangekondigd. De Commissie wil daarvoor een fonds inzetten dat mee gegarandeerd wordt door lidstaten die geen lid zijn van de eurozone.

Griekenland en de andere eurolanden bereikten maandag een akkoord over de voorwaarden voor een nieuw steunprogramma, maar het zal zelfs in het meest gunstige scenario nog weken duren vooraleer Athene de eerste fondsen kan ontvangen. Intussen heeft het land al een betalingsachterstand van ruim twee miljard euro bij het Internationaal Monetair Fonds en moet maandag 3,5 miljard euro terugbetaald worden aan de Europese Centrale Bank.

De Commissie stelt daarom een overbruggingskrediet van zeven miljard euro voor. Voorwaarde is dat het Griekse parlement woensdagavond de beloofde eerste batterij hervormingsmaatregelen goedkeurt. De lening moet binnen drie maanden terugbetaald worden met geld uit het toekomstige steunprogramma.