'Boekhouder van Auschwitz' schuldig

Een rechtbank in het Duitse Lüneburg heeft de gewezen SS'er Oskar Gröning, ook wel omschreven als de ‘boekhouder van Auschwitz’, veroordeeld tot vier jaar cel. De 94-jarige man is medeplichtig aan moord in 300.000 gevallen, oordeelde het gerecht vandaag. Of de man met zijn mindere gezondheid daadwerkelijk in de cel zal moeten, zal het openbaar ministerie controleren eens het vonnis geldig is.

Gröning stond sinds 21 april terecht voor medeplichtigheid aan moord in minstens 300.000 gevallen in 1944. In het proces gaf Gröning zijn deelname en morele schuld aan de Holocaust toe. Hij gaf toe uit de bagage van opgepakte Joden kostbare bezittingen en geld te hebben gehaald en dat doorgespeeld te hebben aan de SS. Hij zei ook twee tot drie keer op het perron dienst te hebben gehad, om bagage te bewaken.

De aanklagers hadden 3,5 jaar cel geëist tegen de man. De eerste onderzoeken vonden plaats in 1977. De advocaten van meer dan zeventig andere eisers vonden dat de strafmaat die het openbaar ministerie vroeg te weinig was. De verdediging pleitte de vrijspraak omdat Gröning de Holocaust in strafrechtelijke zin niet ondersteunde. Zou hij schuldig worden bevonden, moest volgens de verdediging geen straf opgelegd worden.

Meer dan een miljoen mensen zijn gedood in Auschwitz tijdens het Derde Rijk. Het merendeel van de slachtoffers was Joods. Duitse autoriteiten hernieuwden hun inspanningen de laatste jaren om zij die betrokken waren bij de Holocaust, voor het gerecht te brengen.