Regisseuse Citizenfour klaagt VS aan

De documentairemaakster Laura Poitras, die een sleutelrol speelde bij de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden, heeft een klacht ingediend tegen de Amerikaanse overheid. De Amerikaanse vrouw vordert van het ministerie van Justitie en de staatsveiligheid een concrete uitleg waarom ze bij haar aankomst in de VS zo vaak voor controle wordt vastgehouden.

Poitras had in 2013 het beroemde interview in Hong Kong gefilmd, waarin Snowden voor het eerst de afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA wereldkundig maakte. Met die documentaire 'Citizenfour' won de cineaste in februari een Oscar.

De incidenten, waarover de klacht gaat, gebeurden echter al in een vroegere periode van juli 2006 tot april 2012. Ze werd onder andere na vluchten uit Jemen, Jordanië, Ierland of Duitsland aan een strenge controle onderworpen, schreef Poitras in haar klacht. Haar verzoeken om een uitleg waarom ze zo streng werd gecontroleerd, bleef tot nog toe zonder antwoord, daarom trekt ze nu naar de rechtbank.