Dossier Griekse crisis

Varoufakis verduidelijkt ontslag

Voormalig Grieks minister van Financiën Yanis Varoufakis heeft maandag in een interview meer uitleg gegeven bij zijn ontslag, meteen na het Griekse referendum over de toenmalige voorstellen van de internationale schuldeisers. Varoufakis zag zich naar eigen zeggen geïsoleerd met zijn harde opstelling.

Bij zijn ontslag gaf Varoufakis als uitleg mee dat de internationale schuldeisers niet meer met hem door één deur konden. Om de verdere onderhandelingen niet te bemoeilijken, stapte hij dus op, zo klonk het toen. Maar in een interview met het Britse New Statesman verduidelijkt Varoufakis nu dat hij de nacht van het referendum binnen het Griekse kernkabinet geen steun vond voor zijn harde opstelling. Een stemming draaide uit op vier stemmen tegen twee in zijn nadeel.

Varoufakis had een drietrapsraket aan maatregelen in gedachten na het referendum: IOU's (schuldbekentenissen) uitgeven, een haircut toepassen op het Griekse schuldpapier in handen van de Europese Centrale Bank (ECB) sinds 2012 en de controle over de Griekse centrale bank terugnemen uit handen van de ECB. Een Grexit zou daar volgens hem niet van komen, aangezien dat juridisch onmogelijk is. Wel zou het helpen om voor Athene een betere deal uit de brand te slepen, dacht Varoufakis. Maar de rest van de regeringstop wilde dus niet mee, ondanks het duidelijke 'neen' uit het referendum. "In plaats daarvan heeft het geleid tot enorme toegevingen", betreurt Varoufakis.