Dossier Griekse crisis

'Agreekment' stuit op hevige kritiek

De strenge eisen van de schuldeisers bij de onderhandelingen over een nieuw hulppakket voor Griekenland hebben een storm van kritiek op het internet uitgelokt. Met de hashtag 'ThisIsACoup' zijn op Twitter vaak heel harde woorden gevallen over onder meer de rol van Duitsland. Ook na het akkoord op de eurotop, ging de storm aan protesttweets niet liggen.

Van zondagavond tot maandagnamiddag waren er meer dan 335.000 tweets met de hashtag 'ThisIsACoup'. Ieder uur kwamen daar duizenden bij. De tegenbeweging ('ThisIsnotACoup') kreeg volgens webanalysedienst Topsy enkele honderden berichten. Het hoofdargument van de critici is dat de eurolanden onder leiding van Duitsland de Griekse regering van haar soevereiniteit beroofd hebben.

De eerste tweet kwam op het profiel van een leraar uit Barcelona. "Het voorstel van de eurogroep is een verdoken staatsgreep tegen het Griekse volk", klonk het. In de volgende berichten werden de schuldeisers ervan beschuldigd Griekenland vernederd te hebben en de democratie te hebben geschaad. Enkelen riepen op te strijden tegen Europese instanties. Meermaals werden vergelijkingen gemaakt met de Tweede Wereldoorlog en de Duitse bezetting van Griekenland. De Amerikaanse econoom Paul Krugman schreef in zijn blog, nog voor het akkoord, dat de hashtag 'ThisIsACoup' klopt. De lijst met de eisen zijn "waanzin" en een verraad aan het Europese project, klonk het.