Dossier Griekse crisis

Compromisvoorstel van Tusk op tafel

Na een onderbreking van bijna vijf uur zijn de staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden opnieuw in plenaire vergadering bijeengekomen om een oplossing te zoeken voor de Griekse crisis. Op tafel ligt een eerste compromisvoorstel van voorzitter Donald Tusk, maar dat stuit op verzet bij de Griekse premier Alexis Tsipras.

"Tusk wil de eurotop binnen tien minuten opnieuw bijeenroepen met een compromisvoorstel", zo tweette de woordvoerder van de Pool om iets over 4 uur vannacht. De politieke chefs van de monetaire unie onderhandelen inmiddels al meer dan twaalf uur over de verstrekkende besparingen en hervormingen die de Griekse regering moet aanvaarden in ruil voor de financiële redding van het armlastige euroland. Tusk had even voor middernacht de plenaire vergadering opgeschort om via aparte onderonsjes meer vaart in de onderhandelingen te steken. Zo zat hij onder meer samen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Francois Hollande en de Griekse premier Alexis Tsipras om knelpunten als de privatisering van Griekse staatseigendommen te  espreken.

Het is maar de vraag of het voorstel van Tusk voor een snelle doorbraak kan zorgen. "Dit is niet eens een compromis", zuchtte een Griekse regeringsbron. Vooral het fonds voor de verkoop van Griekse activa en de betrokkenheid van het IMF in een nieuw steunprogramma blijft de Grieken tegen de borst stuiten. Intussen liggen er ook nog andere knelpunten op tafel. Zo vraagt de Nederlandse premier Mark Rutte compensaties voor eerder afgesproken hervormingen die de huidige regering dit jaar ongedaan heeft gemaakt.