Dossier Griekse crisis

Europa eist toezicht op Griekse uitvoering

Momenteel zitten de regeringsleiders van de landen in de eurozone samen om het pakket aan maatregelen voor Griekenland uit te werken. Eerder vandaag kwamen de ministers van Financiën tot die maatregelen. Grieks minister van Financiën Euclides Tsakalotos is akkoord gegaan met de hervormingen, die een pak verder gaan dan eerst gepland.

Het eerdere voorstel van premier Tsipras viel al niet in goede aarde bij de Grieken, nu komen er nog extra eisen van Europa. Zo willen ze Europees toezicht op Griekse privatiseringen en de eis om de hervormingen binnen drie dagen door het parlement te laten stemmen. Als het tot een akkoord komt stuurt Europa ook een groep experts naar Griekenland om te controleren of ze de hervormingen effectief uitvoeren. 

Het is nu afwachten of er vandaag nog een beslissing valt over de Griekse crisis. Al lijkt premier Tsipras op het verzet van de Grieken te gaan botsen, want het parlement ging afgelopen vrijdag maar gedeeltelijk akkoord met de voorstellen. In de nieuwe tekst van de eurogroep is voorlopig ook nog geen sprake van een nieuwe schuldverlichting.