Dossier Griekse crisis

Voorwaarden Griekse steun verstrengd

De eurolanden willen de voorwaarden voor de start van onderhandelingen over nieuwe financiële steun voor Griekenland fors aanscherpen, zo bleek zondag na afloop van de voorbereidende vergadering van de ministers van Financiën. "We zijn er voor 90 procent uitgeraakt", zo meldde de Belgische minister Johan Van Overtveldt. Het is nu aan de staatshoofden en regeringsleiders om de belangrijkste knopen door te hakken.

De ministers bereidden sinds zaterdag de top van de euroleiders voor. Net voor aanvang van de top legden ze de laatste hand aan een tekst waarin de voorwaarden voor de opening van gesprekken met Athene over een nieuw steunprogramma fors worden opgeschroefd. De leiders moeten nu de laatste "big issues" beslechten, zo gaf voorzitter Jeroen Dijsselbloem na afloop mee.

Volgens de Belgische minister Johan Van Overtveldt was het voor alle ministers meteen duidelijk dat de Griekse besparings- en hervormingsvoorstellen "onvoldoende waren om een ernstig herstel van de Griekse economie mogelijk te maken". Er is de voorbije twee dagen fors geamendeerd en er bestaat nu "voor 90 procent eensgezindheid", zo berichtte de minister.

Van Overtveldt erkent dat de Grieken nu aan aantal zaken heel snel moeten klaren. "Er is inderdaad heel veel druk op de ketel, maar dat is natuurlijk het gevolg van vijf, zes maanden getreuzel langs Griekse kant." Intussen heeft Athene dringend cash nodig, maar een eventueel overbruggingskrediet zal volgens Van Overtveldt "afhangen van hoe Griekenland met dit plan omgaat".