Dossier Griekse crisis

Tsipras: "Wil eerlijk compromis"

De Griekse premier Alexis Tsipras wil een "eerlijk compromis" met de andere eurolanden over de hervormingen die het land moet doorvoeren in ruil voor nieuwe financiële steun. "We kunnen een akkoord bereiken indien alle partijen dat willen", stelde hij voor aanvang van een cruciale bijeenkomst van de staatshoofden en regeringsleiders van de eurozone over Griekenland. De Duitse bondskanselier Angela Merkel is echter niet zinnens "een akkoord tegen elke prijs" te maken.

"Ik ben hier om een eerlijk compromis te bereiken. Dat zijn we verplicht aan het Europese volk", zo verklaarde Tsipras. De Griekse premier presenteerde vrijdag een pakket besparings- en hervormingsvoorstellen die hij wil uitvoeren om een nieuw steunprogramma te bekomen en zijn land in de eurozone te houden. Maar vele eurolanden vertrouwen de Grieken onvoldoende en willen bijkomende garanties van Athene.

Onder meer Duitsland stelt zich hard op. Bondskanselier Angela Merkel waarschuwde voor "een akkoord tegen elke prijs". Ze sprak over een "extreem moeilijke situatie". De Griekse economie is er zeer slecht aan toe, maar tegelijkertijd is "de belangrijkste valuta verloren gegaan: vertrouwen en betrouwbaarheid", aldus Merkel. Volgens de kanselier moeten "de voordelen opwegen tegen de nadelen, zowel voor de toekomst van Griekenland als voor de eurozone en de principes van onze samenwerking".

Frankrijk "zal er alles aan doen om een akkoord te bereiken dat Griekenland in de eurozone houdt", zo verklaarde de Franse president François Hollande dan weer. Het staatshoofd sprak zich duidelijk uit tegen een tijdelijke uitstap van Griekenland uit de eurozone. "Dat is een Europa dat achteruit gaat en dat wil ik niet." Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker van zijn kant toonde zich bereid "tot de laatste millimeter te werken aan een oplossing".