Solar Impulse opnieuw weken aan de grond

Het zonnevliegtuig Solar Impulse 2 staat opnieuw voor lange tijd aan de grond. Door een batterijprobleem zal het zeker twee tot drie weken duren vooraleer het toestel weer kan vliegen. Daardoor zal het misschien niet lukken om dit jaar nog de reis rond de wereld te voltooien.

De Solar Impulse 2 vloog begin deze maand nog de Stille Oceaan over, van Japan naar Hawai. Tijdens die vlucht raakten de batterijen wel oververhit, waardoor bepaalde onderdelen onherstelbaar beschadigd raakten. De volgende halte is Phoenix in Arizona, maar vooraleer naar daar kan worden gevlogen, moet het vliegtuig worden hersteld.

De nieuwe vertraging, nadat het toestel in China al een maand vertraging opliep, maakt het moeilijker om de reis rond de wereld dit jaar nog af te ronden. Na de zomer wordt het namelijk lastiger om de juiste weersomstandigheden te vinden om de Atlantische Oceaan over te steken.

“We hebben nog altijd een kans”, vertelt woordvoerster Alexandra Gindroz. Volgens haar kan het vliegtuig in 48 uur naar de oostkust van de VS vliegen. “Het kan heel snel gaan”, klinkt het.