Dossier Griekse crisis

Eurogroep blijft zoeken naar akkoord

De ministers van Financiën van de eurolanden hebben nog altijd geen akkoord bereikt over het Griekse besparingsplan. De eurogroep is er afgelopen nacht niet uitgeraakt na een marathonvergadering van negen uur. Sinds elf uur vanochtend zitten de ministers opnieuw samen. Om 16u is het de beurt aan de staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden.

“Er zijn grote problemen die nog niet zijn opgelost”, klonk het bij de voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem na het overleg van afgelopen nacht. “Het is nog steeds zeer moeilijk, maar we werken voort.” Ook toen het overleg vanmorgen herbegon, loste Dijsselbloem weinig. Ook onze minister van Financiën Van Overtveldt zweeg in alle talen. De Slowaakse minister van Financiën zei dan weer dat een akkoord vandaag “onwaarschijnlijk” is.

“Tijdelijke grexit”

De ministers zouden vooral moeite hebben met de geloofwaardigheid en een gebrek aan vertrouwen in de Griekse regering. Ze eisen meer garanties dat de maatregelen die Athene voorstelt ook effectief zal doorvoeren.

Volgens sommige media zou vooral ons land, Finland, Slovakije en Slovenië tijdens de onderhandelingen een harde lijn volgen. Duitsland zou dan weer met een voorstel op de proppen zijn gekomen waarin sprake is van een tijdelijke grexit, waarbij Griekenland vijf jaar uit de eurozone gaat en zo een deel van haar schuld kan aflossen. Verscheidene bronnen beklemtonen echter dat dit niet aan de onderhandelingstafel is besproken, maar het maakt wel duidelijk dat Berlijn de druk op Athene nog verder wil opschroeven.

Overleg tijdens eurotop

Verwacht wordt dat de eurogroep aanbevelingen zal opstellen, die dan verder worden besproken tijdens de Europese top van vanmiddag. Normaal was dat er een met alle lidstaten van de Europese Unie, maar voorzitter Tusk heeft besloten enkel de regeringsleiders en staatshoofden van de eurolanden uit te nodigen.