Mexico: evacuaties na vulkaanuitbarsting

In Mexico is de vulkaan Colima opnieuw uitgebarsten. De vulkaan, die 450 kilometer ten westen van hoofdstad Mexico-Stad ligt, spuwt een wolk gloeiend as uit, waardoor 81 mensen moesten worden geëvacueerd. Dat hebben de lokale autoriteiten bekendgemaakt.

Een rookpluim en as stegen in de loop van de voormiddag nog steeds op uit de vulkaan, terwijl één van de flanken bedekt was door vulkaanas. "De vulkaan heeft de hele nacht pyroclastische stromen uitgestoten", stelde de coördinator van de civiele bescherming, Luis Felipe Puente, op twitter. "Het gaat om de sterke activiteit sinds 2005", zei Puente dan weer op een radiozender.

Een aslaag van vijf meter hoogte bedekte zaterdagmorgen één van de dorpen aan de rand van de vulkaan. Die is 3.830 meter hoog. De komende dagen verwachten de autoriteiten een "trage afname" van haar activiteit. Rond de krater is een perimeter van vijf kilometer afgezet. In een straal van veertien kilometer is alle autoverkeer verboden.

De Colima ligt tussen de staten Colima en Jalisco. Het is één van de actiefste vulkanen van het land. De laatste uitbarsting dateert van januari 2013. Tussen 1913 en 1988 werden geen uitbarstingen van de Colima genoteerd. Sindsdien is hij regelmatig actief.