Autobom ontploft aan consulaat Italië

In de Egyptische hoofdstad Caïro zijn één dode en verschillende gewonden gevallen bij een explosie aan het Italiaanse consulaat. Het zou gaan om een autobom. Een deel van de gevel van het consulaat is compleet vernield. De aanslag is inmiddels opgeëist door IS. 

Het consulaat was op het moment van de explosie gesloten. Volgens medische bronnen raakten twee politiemannen en drie voorbijgangers gewond. Het ministerie van Volksgezondheid spreekt over één dode, maar het is niet zeker of dat een agent of een burger is.

Sinds president Morsi in 2013 werd verdreven, is het aantal jihadistische aanvallen in Egypte fors toegenomen. Vooral de ordediensten moeten het daarbij ontgelden. Zeker zeshonderd agenten en militairen zijn al omgekomen.

Opeising door IS

De jihadisten van de Islamitische Staat (Is) hebben inmiddels de aanslag op het Italiaanse consultaat opgeëist. "De soldaten van IS zijn erin geslaagd een bomauto met 450 kilogram explosieven te laten ontploffen voor het Italiaans consulaat", twitterden de extremisten.

Het gaat om de eerste aanslag tegen een diplomatieke missie sinds het begin van de golf jihadistische aanslagen in Egypte twee jaar geleden. "We raden moslims aan ver verwijderd te blijven van deze nesten die legitieme doelwitten zijn voor de moedjahedien", aldus de IS.