Weer dodelijk politiegeweld?

In de gevangenis in Alphen aan den Rijn in Nederland heeft zich begin juni een sterfgeval voorgedaan dat op veel punten lijkt op de dood van Mitch Henriquez in Den Haag. Het slachtoffer, Rinus Wolters, werd overmeesterd door een zogenaamd landelijk bijstandsteam, waarbij volgens getuigen mogelijk een nekklem is gebruikt. Dat gebeurde ook bij Henriquez. De vijf leden van het bijstandsteam zijn voorlopig uit hun functie gezet, schrijft de krant De Telegraaf.

Volgens de krant deed Justitie de dood van Wolters op gezag van de gevangenisdirectie aanvankelijk af als een natuurlijke dood. Het Openbaar Ministerie in Den Haag kwam in actie toen de natuurlijke dood in de pers kwam. Het OM zei dat de doodsoorzaak nog helemaal niet vaststaat en dat een strafrechtelijk onderzoek zou worden opgestart. 

Dit onderzoek is nog niet afgerond en de doodsoorzaak is nog altijd niet vastgesteld. Wel zijn de vijf leden van het bijstandsteam als verdachten gehoord. Vanwege dit onderzoek mogen ze voorlopig niet aan de slag bij gewelddadige incidenten, aldus De Telegraaf. 

Donderdag kwam nog een geval naar buiten, waarbij een arrestant door een nekklem zou zijn overleden. Advocaat Gerald Roethof zei in het televisieprogramma EenVandaag dat een man in 2013 in Amsterdam is overleden na ingrijpen van de politie. Hij wil dat de betrokken agenten worden vervolgd.