Grootste beurscrash ooit in China

In China worden de beurzen van Shanghai en Shenzhen de voorbije weken getroffen door de grootste beurscrash ooit. In vier weken tijd ging voor bijna 3.000 miljard euro aan beurswaarde verloren. De Chinese overheid heeft intussen allerlei maatregelen genomen om de crash tegen te gaan.

Hoewel de beurzen zich vandaag een beetje herstelden, hebben de Shanghai Composite-index en de Shenzhen Stock Exchange sinds de piek op de Chinese aandelenmarkten op 12 juni, de laatste vier respectievelijk al 30 en 40 procent verloren.

Om de verliezen te beperken heeft de Chinese overheid nu maatregelen genomen. Zo werd de handel in zeker de helft van alle aandelen op de Chinese beurzen stilgelegd. Maar de kans bestaat dat de crash zich opnieuw doorzet, wanneer de handel in die aandelen wordt hernomen.

De crash komt er na maanden van bloei op de Chinese beurzen, aangestuurd door een grote aanmoedigingscampagne van de Chinese overheid. Zo staan de Chinese beurzen nog steeds 70 procent hoger dan een jaar geleden. Maar volgens experts is die enorme groei gebaseerd op een luchtbel, gecreëerd door de Chinese overheid. Die moedigde na de crash van de vastgoedmarkt de middenklasse aan om te beleggen in aandelen. Dat deden de Chinezen massaal, maar niet altijd met voldoende kennis van zake.