Al 4 miljoen Syriërs op de vlucht

Het aantal Syriërs dat uit zijn land is gevlucht, is nu al opgelopen tot meer dan vier miljoen. Dat heeft het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties bekendgemaakt. De vluchtelingen komen voornamelijk in de buurlanden van Syrië terecht, waar ze “in erbarmelijke omstandigheden moeten leven en steeds dieper in de armoede afschuiven”, aldus de VN. Nog eens 7,8 miljoen Syriërs zijn naar een andere plek in eigen land gevlucht.

Sinds de burgeroorlog begon in Syrië, vier jaar geleden, bleef de vluchtelingenstroom naar Libanon, Jordanië, Irak, Egypte en Turkije onophoudelijk doorgaan. In Turkije alleen al kwamen maar liefst 1,8 miljoen Syrische vluchtelingen terecht. Het overgrote meerderheid van de Syrische vluchtelingen leeft onder de armoedegrens. 270.000 Syrische vluchtelingen hebben asiel aangevraagd in Europa.

Het Hoog Secretariaat voor de Vluchtelingen riep dit jaar de internationale gemeenschap nog op om 5,5 miljard dollar te verzamelen om de Syrische vluchtelingen te helpen. Dat bedrag is tot nu toe slechts voor 24% bereikt.