Staking legt Londense metro plat

De Londense metro lag woensdagavond volledig plat. Dit is de eerste keer sinds 2002. De oorzaak is een 24 urenstaking in een conflict over de invoering van een nachtdienst. Ook vandaag zal de metro niet rijden.

“Alle metrolijnen liggen stil. Er zal donderdag geen dienstverlening zijn”, zo kondigde Transport for Londen, dat het openbaar vervoer in de Britse hoofdstad beheert, woensdagavond aan. Ook vrijdag zal er vermoedelijk nog hinder zijn. De Londenaars worden opgeroepen om zich met de fiets te verplaatsen en er worden ook 200 extra bussen ingelegd.

De staking werd woensdag om 18.30 uur lokale tijd opgestart. Ze komt er nadat de gesprekken rond de invoering van een nachtdienst tijdens het weekend met de vakbonden, RMT, Unite, TSSA en Aslef mislukten. Deze vakbonden vertegenwoordigen zo’n 20.000 personeelsleden. De bonden eisen een hoger loon.

De  Britse premier David Cameron noemde de staking al “onaanvaardbaar en niet te rechtvaardigen”. “Dit zal gezinnen, arbeiders en ondernemingen in de hele hoofdstad treffen.” De burgemeester van Londen, Boris Johnshon, hekelde de “politieke motieven” die de staking volgens hem heeft.

Eurostar: “Kom op tijd”

Belgen die vandaag nog naar Londen vertrekken, moeten rekening houden met die staking. Want het metroverkeer ligt zeker nog tot 18u30 vanavond stil.  De Belgische reisorganisaties raden aan om de taxi of de bus te nemen. Maar met de fiets of gewoon te voet is nog het beste van al. En wie vanuit Londen de Eurostar naar Brussel neemt, moet goed op tijd naar het station gaan.