Dossier Griekse crisis

Verhofstadt haalt uit naar Tsipras

Guy Verhofstadt, fractieleider van de Europese liberalen, heeft tijdens het debat over de toekomst van Griekenland in het Europees parlement ongemeen hard uitgehaald naar Alexis Tsipras, de Griekse premier. Tsipras was in het halfrond aanwezig voor het debat.

Verhofstadt heette Tsipras welkom in het parlement, maar niet zonder hem een eerste sneer te geven. “U ziet het, meneer Tsipras. U hoeft niet bang te zijn van het Europees parlement. U weigerde eerst naar hier te komen. Maar dat kan toch niet voor zo’n grote democraat als u? Daarom ben ik blij u hier welkom te heten.”

De leider van de Europese liberalen stak zijn woede niet onder stoelen of banken. “Ik ben boos”, zei Verhofstadt. “Ik ben boos omdat u steeds praat over hervormingen, maar wij nooit concrete hervormingsvoorstellen zien van Griekenland.”

“We slaapwandelen al vijf jaar in de richting van een Grexit”, zei Verhofstadt. “Maar het zijn niet wij die dat zullen betalen. Wel de gewone Grieken.” Daarom bepleitte Verhofstadt zelf vijf hervormingen die Griekenland volgens hem moet doorvoeren. Zo zei hij dat de Griekse regering komaf moet maken met de privileges voor de politieke klasse, “waar ook Syriza, uw partij, van profiteert”, aldus Verhofstadt.