Dossier Griekse crisis

Tsipras spreekt Europarlement toe

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft vanochtend het Europees parlement toegesproken tijdens een plenair debat over de toekomst van zijn land. Ook Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, en Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, namen deel aan het debat. Tsipras benadrukte dat Griekenland een akkoord wil met zijn kredietverleners en zei dat het land een nieuw voorstel heeft overgemaakt aan het Europees Stabiliteitsmechanisme.

Tsipras werd onder luid applaus van zowel extreemlinks als extreemrechts in het Europees parlement verwelkomd. In zijn toespraak voor het halfrond vroeg hij Europa om respect voor de democratie, een duidelijke verwijzing naar het referendum waarin de Grieken de besparingsvoorstellen van Europa afwezen.

Gisterenavond nog draaide een bijeenkomst van de Eurogroep over Griekenland op niets uit. Tegen de verwachting in van de andere Europese landen, had de nieuwe Griekse minister van Financiën Tsakalatos geen nieuw voorstel bij. Maar in het Europees parlement zei Tsipras dat de Grieken een voorstel hebben ingediend. “We hebben een voorstel ingediend en hopen tot een akkoord te komen.”

"Ik neem volle verantwoordelijkheid"

“Ik neem de volle verantwoordelijkheid voor wat er de afgelopen vijf maanden is gebeurd”, zei Tsipras. “Maar de problemen van Griekenland zijn de afgelopen vijf jaren gegroeid.” Toch benadrukte Tsipras dat Griekenland een akkoord wil. “We zullen onze historische verantwoordelijkheid nemen. Niemand ontkent dat er hervormingen nodig zijn, maar de maatregelen moeten diegene treffen die het kunnen betalen. Niet diegene die reeds betaald hebben. Het voorstel dat we hebben ingediend, zal het gezicht van Griekenland hervormen.”

“We willen een akkoord dat een definitief einde maakt aan de crisis”, zei Tsipras nog. “Ik heb respect voor landen die al door de bezuiniging zijn gegaan, maar nergens was het zo drastisch als in Griekenland. Griekenland werd als experiment van bezuinigingen gebruikt. En dat experiment is gefaald."

"We moeten tonen dat er licht aan het einde van de tunnel is", zei Tsipras nog. "We willen de Europese belastingbetalers niet extra belasten. Maar ze moeten weten dat de Europese steun tot nu toe niet naar de Grieken ging, maar wel werd gebruikt om de banken te redden.”

"Grexit niet onmogelijk"

Zondag komen de leiders van alle 28 landen van de Europese Unie bijeen om te beslissen over Griekenland. Gisterenavond al lieten Jean-Claude Juncker en Donald Tusk nog weten dat een zogenaamde ‘Grexit’ niet uitgesloten is.