Premier Servië naar ceremonie Srebrenica

De Servische premier Aleksandar Vucic gaat de ceremonie bijwonen in Srebrenica voor de herdenking van de massamoord twintig jaar geleden. Dat besliste zijn regering. De moorden werden gepleegd door het Servische leger en zijn later door het internationaal gerechtshof omschreven als genocide.

"Het wordt tijd dat we tonen dat we bereid zijn tot verzoening. Dat we klaar zijn om te buigen voor de slachtoffers. De Servische regering heeft beslist dat ik ons land op 11 juli zal vertegenwoordigen", aldus Vucic.

Hij is een oud-nationalist die intussen overtuigd pro-Europese Unie is. Hij omschrijft de massamoorden als een vreselijke misdaad, maar weigert ze wel te erkennen als een genocide. Dat is ook de opinie van een meerderheid van de Serviërs.

In juli 1995 werden zo'n 8.000 moslimmannen en -jongens vermoord in Srebrenica, in het oosten van Bosnië. De Nederlandse blauwhelmen waren in de buurt, maar kwamen niet tussenbeide. Het gaat om de zwaarste massamoord in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.