Dossier Strijd tegen IS

VS trainen amper Syrische strijders

De Verenigde Staten hebben tot dusver nog maar zestig Syriërs getraind om hen te leren strijden tegen terreurgroep Islamitische Staat. "Dit aantal is veel lager dan we op dit moment gehoopt hadden", zei minister van Defensie Ashton Carter aan een panel in de Senaat en voegde eraan toe dat het project zich nog in een vroeg stadium bevindt. Een verklaring is dat de kandidaten grondig door de inlichtingendiensten moeten worden gescreend. Carter kreeg heel wat kritiek voor het gebrek aan vooruitgang. 

Het lage aantal onderstreept de moeilijkheden die de strategie van president Barack Obama tegen IS ondervindt. Die strategie is gebaseerd op lokale troepen die de terreurgroep op de grond bestrijden, met de steun van Amerikaanse luchtaanvallen. De VS identificeerden duizenden potentiële Syrische oppositiestrijders die getraind kunnen worden. 

Het Witte Huis gaat ermee akkoord dat het huidige aantal "niet genoeg" is en dat de training versneld moet worden, aldus woordvoerder Josh Earnest. Tegelijk erkende hij dat de doorlichting tijd vereist. Het gebruik van lokale troepen is essentieel, want Obama zal geen Amerikaanse grondtroepen sturen naar Irak en Syrië, aldus nog Earnest.