Dossier Griekse crisis

Grote meerderheid stemt 'nee' in referendum

De Grieken hebben in het referendum het Europese besparingsplan massaal afgewezen. Met zo goed als alle stemmen geteld haalt het 'nee'-kamp een overwinning van ruim 61%, tegenover iets meer dan 38% van de deelnemers die 'ja' zeiden op de Europese voorstellen. Het referendum kende een opkomst van meer dan 62% van de stemgerechtigden.

Hoewel de peilingen en de exitpolls aanvankelijk een nek-aan-nekrace voorspelden tussen voor- en tegenstanders van het Europese besparingsplan, werd al snel duidelijk dat het ‘nee’-kamp een verrassend grote kiesoverwinning behaalde. In alle delen van Griekenland koos een meerderheid voor ‘oxi’, het Griekse woord voor ‘nee’. Uiteindelijk stemde 61,31% ‘nee’ en 38,69% ‘ja’.

Tsipras en Varoufakis: "Morgen opnieuw onderhandelen"

De afwijzing van de bijkomende Europese besparingsplannen door het Griekse volk betekent een overwinning voor de linkse regering van premier Tsipras, die zijn onderdanen had opgeroepen ‘nee’ te stemmen. Het resultaat geeft de Griekse regering alvast de nodige ruggensteun vanuit eigen land om tegen de eisen van de internationale schuldeisers in te gaan.

Wat de gevolgen van dit ‘nee’ zijn voor Griekenland, zal vooral de komende dagen moeten blijken. Yanis Varoufakis, de Griekse minister van Financiën, heeft in een eerste reactie al aangegeven dat hij maandag al meteen opnieuw onderhandelingen wil opstarten met Europa. Ook Tsipras gaf dat aan. Het is echter maar de vraag hoe de andere Europese leiders reageren op het ‘njet’ van de Griekse bevolking.

Michel: "Nog 18 democratieën in de eurozone"

In ieder geval lijken de internationale kredietverstrekkers van Griekenland niet meteen bereid om  veel toegevingen te doen. Zo liet de Duitse minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel al weten het “ondenkbaar” te vinden een nieuw steunprogramma voor Griekenland te bespreken, “nu het land zich zo duidelijk tegen nieuwe hervormingen heeft uitgesproken.”

Als antwoord op het referendum heeft de Europese voorzitter Donald Tusk een EU-top over Griekenland bijeen geroepen op dinsdag. Dan zullen de Europese leiders bespreken hoe het nu verder moet. Onze premier Charles Michel liet al weten het referendum te respecteren. “Maar ik herinner eraan dat er nog 18 andere democratieën in de eurogroep zijn”, zei de premier.

Bankrestricities blijven van kracht

Voor de inwoners van Griekenland blijft het dus afwachten. Wel werd zondagavond al duidelijk dat de opgelegde bankrestricties hoe dan ook van kracht zullen blijven. Dat wil zeggen dat de Grieken per dag maximaal 60 euro kunnen afhalen. Die maatregel werd afgelopen week al genomen om te vermijden dat de Griekse banken zonder cash geld zouden vallen.