Dossier Griekse crisis

Tsipras: "Geschiedenis geschreven"

Alexis Tsipras heeft in een televisietoespraak voor het eerst gereageerd op het referendum over het Europese besparingsvoorstel voor zijn land. In dat referendum wees een duidelijke meerderheid het Europese plan af, door ‘nee’ te stemmen. “We hebben geschiedenis geschreven”, aldus Tsipras.

“We hebben bewezen dat de democratie niet gechanteerd kan worden”, zei Tsipras in zijn toepsraak. Maar ondanks het ‘nee’ in het referendum, benadrukte Tispras dat de Grieken geen ‘nee’ tegen Europa of de euro zeggen. “Griekenland heeft vandaag op een dappere manier laten zien aan Europa wat het wil. Er zijn geen makkelijke oplossingen, maar er zijn wel eerlijke oplossingen.” Net als zijn minister van Financiën Varoufakis, zei Tsipras dat de Griekse regering “morgen opnieuw naar de onderhandelingstafel gaat”.

Of de andere Europese leiders staan te springen om opnieuw om de tafel te gaan zitten met de Grieken, is nog maar de vraag. De Duitse minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel zei al dat het ondenkbaar is een nieuw steunprogramma voor Griekenland te onderhandelen, nu het land zo duidelijk tegen verdere hervormingen heeft gestmed.