Talrijke zwemdoden over heel Europa

In Polen zijn tijdens het eerste vakantieweekend 37 mensen verdronken, onder wie een zevenjarig en een dertienjarig meisje. Volgens de politie kwamen daarmee sinds het begin van het zwemseizoen in mei al 124 mensen om het leven. Ook in Duitsland zijn gisteren minstens 12 personen om het leven gekomen bij verschillende zwemincidenten over het hele land.

Onder de Duitse slachtoffers bevinden zich kinderen en jongeren. In Beieren verdronk een kind van 4 in de vijver van een steengroeve. In Keulen werd een 6-jarige meegesleurd door de stroming van de Rijn. In Siegen verdonk een jongen in een zwembad.

Vorig jaar stierven 392 mensen door verdrinking, aldus de Duitse reddersvereniging (DLRG), in hoofdzaak na zwempartijen in rivieren en meren. De vereniging raadt daarom aan, enkel te zwemmen waar toezicht is verzekerd.

Met 39,2 graden Celsius werd in Bad Dürkheim, in het Rijnland, de hoogste thermometerstand opgetekend. Het heetste weekend van het jaar, maar geen record. Dat blijft met 40,2 graden uit 2003 overeind.