Dossier Griekse crisis

Video: Eerste Grieken brengen hun stem uit

In Griekenland hebben de eerste mensen hun stem al uitgebracht in het referendum rond het Europese besparingspland. De stembureaus gingen om 6 uur Belgische tijd (7 uur plaatselijke tijd) open en sluiten weer om 18 uur onze tijd. De uitslag wordt verwacht tegen middernacht. Het belooft in elk geval erg spannend te worden, want uit peilingen blijkt dat voor- en tegenstanders aan elkaar gewaagd zijn. De Griekse regering geeft het advies om neen te stemmen.

Zo'n tien miljoen Grieken kunnen stemmen of ze de voorwaarden van de schuldeisers voor een nieuw steunpakket aanvaarden of niet. Maar critici wijzen erop dat de vraagstelling enorm complex is, veel mensen weten niet goed waarvoor of -tegen ze stemmen. Veel mensen hebben zich ook slecht kunnen voorbereiden, want amper negen dagen geleden werd beslist om een volksraadpleging te houden. Het referendum heeft dan ook meer weg van een vertrouwenstest voor de linkse regering-Tsipras. Die hoopt op een overwinning van het neen-kamp, om zo haar positie bij de onderhandelingen met de trojka (Europese Commissie, ECB en IMF) te versterken. In geval van een overwinning van het ja-kamp, zou de regering opstappen.

Maar wat de uitslag ook moge zijn, de gevolgen voor Griekenland blijven erg onduidelijk. De bevolking is de dupe, zo zijn de banken al een week gesloten en is het onduidelijk wanneer die weer de deuren zullen openen.