"President Brazilië afgeluisterd door VS"

De Verenigde Staten hebben de Braziliaanse president Dilma Rousseff en verschillende van haar ministers en ambassadeurs bespioneerd. Ze hebben zelfs de telefoonlijn van haar presidentieel vliegtuig afgeluisterd. Dat blijkt uit documenten die gisterenavond gepubliceerd werden op klokkenluiderwebsite WikiLeaks en op de website van de Braziliaanse krant O Globo.

Klokkenluider Edward Snowden onthulde in 2013 al dat Rousseff afgeluisterd werd door NSA. Rousseff annuleerde toen haar eerste staatsbezoek aan de VS. In de documenten die zaterdag werden gepubliceerd staat een lijst van 29 contacten die werden afgeluisterd.

"Zelfs tijdens haar officiële reizen, was president Roussef niet beschermd tegen afgeluisterd worden, aangezien (...) de satelliettelefoondienst Inmarsat van het presidentiële vliegtuig" werd bespioneerd, aldus een communiqué van WikiLeaks.

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA luisterde daarenboven de ministers van Economie en Buitenlandse Zaken af, net als de voorzitter van de centrale bank, de kabinetschef van de president en de ambassadeurs in Duitsland, Frankrijk, de VS en Genève. De afluisterpraktijken gebeurden tijdens de eerste ambtstermijn van Rousseff, tussen 2010 en 2014.

"Hoe kan president Rousseff, als ze meer Amerikaanse investeringen in Brazilië wil aantrekken, aan de Braziliaanse bedrijven verzekeren dat de Amerikaanse bedrijven geen extra voordeel hebben door deze spionagepraktijken? Dat kan pas als ze echt kan garanderen dat de spionage is gestopt", aldus WikiLeaks-oprichter Julian Assange in het persbericht