IS verspreidt video van massa-executie

Terreurgroep Islamitische Staat heeft zaterdag een video verspreid waarop de executie te zien is van 25 regeringssoldaten. De massa-executie wordt uitgevoerd door adolescenten en vindt plaats in het amfitheater in de oude Syrische stad Palmyra, die is ingenomen door Islamitische Staat.

De video, die een tiental minuten duurt, zou opgenomen zijn kort na 21 mei, toen de terroristen Palmyra veroverden. Op het filmpje zijn 25 soldaten te zien in bruine en groene uniformen, die van dichtbij worden doodgeschoten voor een grote IS-vlag. Tientallen mannen en ook enkele kinderen wonen de executie bij. Voor de executie is een jonge jihadist te zien, die de soldaten ervan beschuldigt "Nossaris" te zijn, een denigrerende term voor de Alawieten, de gemeenschap waartoe president Bashar al-Assad behoort.

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten meldde op 27 mei al dat een twintigtal soldaten geëxecuteerd werd in het Romeinse theater in Palmyra. In de centraal gelegen Syrische stad bevinden zich verschillende antieke ruïnes, die wereldwijd bekend zijn en deel uitmaken van het Unesco-werelderfgoed. Eerder raakte al bekend dat de terreurgroep antieke mausolea en standbeelden vernietigde.