Ruim 200 arrestaties in Den Haag

De politie heeft gisteravond en vannacht in de Nederlandse stad Den Haag ruim tweehonderd relschoppers opgepakt. Een groot deel van hen werd al in de avond aangehouden op het Hobbemaplein, meldt de politie.

Een groep gooide gisteravond met voetzoekers, stenen, flessen en brandstof naar de politie. Er werden ook gebouwen vernield. Toen werden ongeveer 140 mensen gearresteerd. De groep werd met bussen afgevoerd. Naast relschoppers zaten bij die groep verschillende omstaanders die ook werden opgepakt door het samenscholingsverbod dat sinds gisteren van kracht is. In de loop van de nacht zijn nog ongeveer 60 mensen opgepakt. 

Nekklem

De onrust in de Schilderswijk ontstond na de dood van de 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez, na zijn arrestatie op een festival in Den Haag. Vijf agenten zijn op non-actief gezet, omdat ze worden verdacht van betrokkenheid bij zijn dood. Bij zijn aanhouding zou een nekklem zijn toegepast. Henriquez overleed een dag later, zeer waarschijnlijk aan zuurstoftekort. Dat komt volgens het Openbaar Ministerie hoogstwaarschijnlijk door het optreden van de politie bij de arrestatie.

Demonstraties

De rellen die daarna zijn ontstaan zijn voor velen echter rellen om te rellen en niet als zuivere demonstraties. Justitie- en Veiligheidsminister Ard van der Steur sprak vanochtend zijn afkeur uit over "zinloze vernielingen en het berokkenen van zoveel schade. Dit schiet heel Nederland in het verkeerde keelgat."