Gerecht annuleert schorsing Le Pen

Het gerecht in Frankrijk heeft donderdag de schorsing van Jean-Marie Le Pen als lid van de extreemrechtse partij Front National ongedaan gemaakt. De partij wordt vandaag geleid door zijn dochter Marine, met wie de vroegere FN-leider een open conflict heeft.

De rechtbank in Nanterre, bij Parijs, oordeelde dat het Front National "Jean-Marie Le Pen in alle rechten moet herstellen die verbonden zijn aan zijn hoedanigheid van lid en desgevallend erevoorzitter". De rechtbank velde dit vonnis vanwege een procedurekwestie.

De rechters vonden dat het uitvoerend bureau van FN bevoegd was om Le Pen als lid te schorsen. Maar de beslissing schendt volgens hen de statutaire regels omdat ze niet preciseert dat het om een voorlopige maatregel gaat in afwachting van een latere tuchtprocedure.

"Jean-Marie Le Pen is terug!", liet zijn advocaat, Frédéric Joachim, horen. Le Pen mag vanaf morgen zijn kantoor weer gebruiken en in alle instanties zetelen waarvan hij als erevoorzitter lid was, voegde hij eraan toe. Het Front National deelde meteen mee dat het van plan is in beroep te gaan tegen het vonnis.