Gevangenisopstand wegens rookverbod

In Melbourne is de politie erin geslaagd om driehonderd gevangenen opnieuw naar hun cel te dwingen nadat er opstand was ontstaan tegen het rookverbod dat vandaag ingaat.  De politie moest wel traangas en het waterkanon inzetten tegen de gevangenen.

Bij het politie-optreden raakten vier gevangenen gewond. Twee werden gebeten door een hond. Ze zijn voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht.  De gevangenisopstand had vijftien uur geduurd. Om 3.30 uur bestormden agenten uiteindelijk het gebouw, waar heel wat schade was aangericht. In andere gevangenissen in de deelstaat Victoria mogen gevangenen voorlopig hun cel niet uit, uit voorzorg.

In Victoria geldt vanaf vandaag een rookverbod in de cel. Advocaten waarschuwen dat dit voor heel wat stress en spanningen zorgt achter de tralies. Zo'n 85 procent van de gedetineerden is verslaafd aan de sigaret. Maar ondanks het protest gaat men de regeling niet versoepelen, waarschuwt de deelstaatregering woensdag.

In New South Wales komt er vanaf 10 augustus een rookverbod en cipiers zijn bang dat er ook daar protesten zullen uitbreken.