Godetia redt 645 bootvluchtelingen

De Godetia, het schip van de Belgische marine, heeft afgelopen nacht 645 bootvluchtelingen van de Middellandse Zee gered. De migranten werden bij verschillende interventies opgepikt, zo meldt Defensie.

Het commando- en ondersteuningsschip patrouilleert sinds eind mei in de Middellandse Zee en werd dinsdag opgeroepen om de passagiers van drie vaartuigen ter hulp te schieten, waaronder twee overladen rubberboten. Het eerste had 94 mensen aan boord (onder hen elf minderjarigen) en het tweede 111 mensen (onder hen een tiental minderjarigen). Alle bootvluchtelingen waren Afrikanen, vertelde een militaire woordvoerder aan persagentschap Belga.

Daarna kwam de Godetia nog een derde vaartuig tegen met 110 mensen aan boord. Zestien van hen waren minderjarigen. Naast deze 315 bootvluchtelingen nam de Godetia nog 330 vluchtelingen aan boord, die door het Italiaanse marineschip P902 Libra waren opgepikt. Daardoor had het Belgische marineschip dinsdagavond 645 migranten aan boord. Die zullen vandaag nog in een Siciliaanse haven aan de Italiaanse autoriteiten overgedragen worden.

Volgens cijfers van het ministerie van Defensie heeft het schip sinds zijn aankomst in de Middellandse Zee 1.617 bootvluchtelingen opgepikt.