Solar Impulse breekt eigen record

De Solar Impulse 2, een vliegtuig dat uitsluitend door zonne-energie wordt aangedreven, heeft een nieuw record gevestigd door meer dan vijftig uur onafgebroken in de lucht te blijven. Het vliegtuig was in de nacht van zondag op maandag opgestegen in Nagoya, in het centrum van Japan. Woensdagmorgen om 1.00 uur Belgische tijd had het toestel, dat zich op een hoogte van 3.300 meter bevindt, al 3.700 kilometer afgelegd. Daarmee werd een nieuw record gevestigd. Het is voor het eerst dat een vliegtuig op zonne-energie zonder onderbreking zo lang in de lucht blijft en zo veel kilometers aflegt.

"Het is de eerste keer dat we, zonder onderbreking, een derde dag kunnen aanvatten", bevestigt copiloot Bertrand Piccard. "Het is een fascinerend moment. Dit toont aan dat een vliegtuig onophoudelijk kan blijven vliegen en intussen zijn eigen energie kan opwekken."

De Solar Impulse 2, waarvan de vleugels bedekt zijn met zonnepanelen, was op 9 maart in Abu Dhabi opgestegen voor een reis rond de wereld. De bedoeling van het project is het gebruik van hernieuwbare energie te promoten.