Dossier Griekse crisis

Grieken willen twee jaar extra hulp

De Griekse regering heeft de eurolanden verzocht om een nieuw financieel steunprogramma voor het land. Dat hebben de diensten van premier Alexis Tsipras meegedeeld. Het zou gaan om het derde programma sinds het euroland in 2010 in financiële moeilijkheden raakte. De ministers van Financiën houden vanavond een elektronische eurogroep over het voorstel. 

Luttele uren voor het verstrijken van het huidige steunprogramma heeft Tsipras de kredietverleners voorgesteld om een nieuw akkoord te sluiten met het Europees noodfonds ESM. Het akkoord zou gedurende twee jaar de Griekse financieringsnoden moeten opvangen en een akkoord over een herschikking van schulden moeten bevatten, aldus de regering in Athene.

In de mededeling beklemtoont de Griekse regering dat ze "aan de onderhandelingstafel blijft". Afgelopen weekend werden de onderhandelingen met de kredietverleners stopgezet nadat Tsipras vrijdagavond een referendum had aangekondigd. De premier wil dat de kiezers zich uitspreken over de begrotingsmaatregelen en economische hervormingen die de kredietverleners eisen in ruil voor vers geld. "De Griekse regering zal tot het einde een duurzaam akkoord met de eurozone nastreven", luidt het in de mededeling.

Elektronische eurogroep

De ministers van Financiën van de eurogroep hebben inmiddels aangekondigd zich vanavond te buigen over het voorstel van de Grieken. Zij zullen om zeven uur een elektronische eurogroep houden en dan een beslissing nemen.