Dossier Griekse crisis

Juncker doet Tsipras ultiem voorstel

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft nog een ultieme poging ondernomen om een vergelijk te vinden met het bijna failliete Griekenland, zo melden Europese bronnen. Volgens dat aanbod zou de Griekse premier Alexis Tsipras nog vandaag moeten instemmen met het laatste voorstel van de geldschieters en campagne moeten voeren voor een "ja" in het referendum dat voor zondag is gepland. In ruil zouden de Grieken uitzicht krijgen op schuldverlichting.

Volgens het aanbod zou Tsipras dinsdag nog zijn schriftelijke instemming met de voorgestelde hervormingen en begrotingsmaatregelen moeten overmaken aan Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande.

De ministers van Financiën van de eurolanden zouden dan in spoedzitting bijeenkomen, waar unaniem besloten zou worden om campagne te voeren voor een goedkeuring van het voorstel tijdens het referendum van 5 juli. In ruil zouden de Grieken uitzicht krijgen op een verlichting van de schuldenlast, zoals ook in 2012 al eens in het vooruitzicht was gesteld.

De Griekse regering staakte vrijdag de onderhandelingen met haar internationale kredietverleners en kondigde een referendum over het op tafel liggende voorstel aan. De regering raadt de kiezers aan het voorstel te verwerpen. Griekenland stevent intussen op het bankroet af. Verwacht wordt dat het land vandaag een schuldaflossing van bijna 1,6 miljard euro aan het Internationaal Monetair Fonds zal missen. Bovendien verstrijkt vandaag het internationale steunpakket voor het land.

Of de Griekse regering het laatste aanbod aanneemt, is vooralsnog onduidelijk. Een voor dinsdagochtend geplande persbriefing van een woordvoerder is geannuleerd te midden van speculaties dat de regering van het linkse Syriza alsnog naar de onderhandelingstafel zou terugkeren. Volgens een regeringsbron zou Tsipras het been echter stijf houden.