Europa schaft dure roamingkosten af

De Europese Commissie heeft het klaargespeeld: er is een akkoord bereikt over het afschaffen van roamingkosten, waardoor je meer betaalt voor bellen in het buitenland. Goed nieuws dus, maar het gaat wel nog even duren. Op 15 juni 2017 moet het gedaan zijn met de hoge roamingtarieven, telecomoperatoren mogen vanaf dan geen hoge kosten meer doorrekenen als je in het buitenland belt of surft.

Het akkoord kwam er vannacht nadat er uren was onderhandeld. Om zes uur vanochtend bereikte de Europese Commissie, met de Duitse Commissaris voor Digitale Economie Günther Oettinger eindelijk een compromis met de lidstaten. Hij liet het meteen op Twitter weten: “Doorbraak!! Einde van roaming gegarandeerd tegen 2017! Open internet voor iedereen”.

Tot 2017 zullen de kosten wel al naar beneden gaan. De Commissie dwingt de telecombedrijven om de duurste roaming af te schaffen. Vanaf 30 april 2016 gaan de prijzen dalen: je betaalt dan nog maximum 0,05 euro per minuut extra vanuit het buitenland, 0,02 euro voor een sms en 0,05 euro per megabyte data.

Test-Aankoop: “Beter laat dan nooit”

Consumentenorganisatie Test-Aankoop wil al lang dat er een einde komt aan de roaming in het buitenland en reageert nu voorzichtig positief. Veel hangt af van de details van het akkoord, en die moeten nog bijna allemaal worden uitgewerkt. Daarbij hoopte Test Aankoop dat de afschaffing van de roamingtarieven er dit jaar zou komen, zoals oorspronkelijk was gepland. Maar beter laat dan nooit, zeggen ze.