Ophef na dood bij arrestatie in Nederland

Een 42-jarige Arubaan die op bezoek was in Nederland, is zondagavond overleden in het ziekenhuis nadat hij een dag eerder werd opgepakt door de politie. Bij die arrestatie werd door de agenten geweld gebruikt. Eerst verklaarde het Openbaar Ministerie dat de man onwel was geworden op weg naar het politiekantoor, maar nadat op opgedoken beelden te zien is dat de man bij zijn arrestatie reeds onwel leek te zijn, trok het Openbaar Ministerie die verklaring in.

Mitch Henriquez, een 42-jarige Arubaan, was in Nederland op bezoek bij familie, toen hij zaterdagavond tijdens een festival in Den Haag werd opgepakt door de politie. Henriquez zou geroepen hebben dat hij in het bezit van een wapen was. De man zou zich echter verzet hebben bij zijn arrestatie, waarna de politie geweld gebruikte om hem in de boeien te slaan.

De Arubaan zou later, op weg naar het politiekantoor, onwel geworden zijn, waarna hij in kritieke toestand naar het ziekenhuis is gebracht. Later doken echter bovenstaande beelden op, waaruit moet blijken dat Henriquez al bij zijn arrestatie onwel was geworden. Pas daarna trok het Openbaar Ministerie (OM) zijn eerdere verklaring, dat hij onwel was geworden op weg naar het politiekantoor, in.

“Op het beeldmateriaal vanuit het park lijkt er ook al iets aan de hand”, zegt het OM nu. “Daarom trekken we eerder getrokken conclusies in, om de Rijksrecherche zonder vooroordelen haar werk te laten doen.” De Rijksrecherche zal nu onderzoeken wat de oorzaak is van het hartfalen van Henriquez en of er een verband is met het gebruikte geweld van de politie.