Dossier Griekse crisis

Beurzen in het rood door Griekse crisis

De Europese beurzen zijn vanochtend met veel verlies geopend. De Bel20 ging bij opening bijna vier procent lager, net als de beurs van Amsterdam. In Parijs staat een openingsverlies van 4,7 procent in de tabellen. In Frankfurt gaat de Dax eveneens vier procent lager. De escalatie van de crisis rond Griekenland zorgt voor onrust onder beleggers, die op zoek gaan naar veilig geachte beleggingen.

Ook in Tokio ging de aandelenbeurs met verlies open. De Nikkei-index ging meteen na de start van de handel in het rood. Het verlies liep al snel op tot 2,4 procent (-516 punten), op 20.190,08 punten. De vlucht naar veilige havens stuwde de koers van de yen. Ook de prijs van goud ging maandag in de vroege handel omhoog.

Beurs in Athene blijft dicht

In Griekenland zelf ging de beurs van Athenen niet open. Zij zal zeker dicht blijven tot en met volgende week maandag (6 juli). Dat heeft de Griekse beurswaakhond bekendgemaakt. Eerder werd al bekendgemaakt dat de banken dicht blijven tot na het door premier Alexis Tsipras aangekondigde referendum. Ook de geldafhalingen blijven in die periode beperkt, tot 60 euro per persoon per dag.