2e gevangene New York neergeschoten

In de Amerikaanse staat New York heeft de politie David Sweat opgepakt, de tweede voortvluchtige gevangene die drie weken geleden uit een hoogbeveiligde gevangenis was ontsnapt. Zijn kompaan Richard Matt werd vrijdag door de politie doodgeschoten. De 35-jarige Sweat raakte bij de arrestatie gewond door politiekogels.

Volgens een lokale krant werd Sweat neergeschoten in het plaatsje Constable, dicht bij de Canadese grens. Een politieman merkte hem op straat op en vroeg hem te blijven staan. Maar daarop sloeg de man op de vlucht. De politie schoot hem neer en kon hem arresteren. Een ambulance bracht hem naar het Alice Hyde Medical Centre in Malone, waar hij wordt verzorgd onder zware bewaking.

Er werd wekenlang met man en macht gezocht naar de ontsnapte gevangenen. Maar het is pas toen de speurders zich concentreerden op een afgelegen grensgebied met veel onbewoonde jachthutten, dat de twee konden worden getraceerd. De afgelopen dagen namen 1.300 agenten deel aan de zoektocht.

Sweat en Matt ontsnapten op 6 juni uit één van de best beveiligde gevangenissen in de VS. De eerste zat een levenslange gevangenisstraf uit voor de moord op een sheriff. Zijn medegevangene kreeg 25 jaar voor marteling, kidnapping en moord. Bij hun ontsnapping zouden ze hulp hebben gekregen van het gevangenispersoneel.

Foto: Matt (links) en Sweat (rechts)