Dossier Griekse crisis

Griekse banken toe tot na referendum

De Griekse banken zullen gesloten blijven tot 6 juli, de dag na het referendum dat premier Alexis Tsipras heeft aangekondigd. Ook de geldafhalingen blijven in die periode beperkt, tot 60 euro per persoon per dag. Dat is nu ook officieel bevestigd.

In het besluit dat deze uitzonderingsmaatregelen vastlegt, wordt verwezen naar "het extreem dringende karakter en de onvoorziene noodzaak om het Griekse financieel systeem te beschermen, als gevolg van het gebrek aan liquiditeiten door een beslissing van de eurogroep van 27 juni om de steunmaatregelen voor Griekenland weigeren te verlengen". 

Toeristen niet getroffen

Toeristen die in Griekenland verblijven en iedereen die over een kredietkaart beschikt die uitgegeven werd in het buitenland, zullen niet getroffen worden door de beperkingen voor het afhalen van geld aan bankautomaten in Griekenland. Dat benadrukte de regering in een persbericht.

Ook betaaltransacties met buitenlandse kredietkaart zullen mogelijk blijven in Griekenland, luidt het. De boodschap is vooral bedoeld om de toeristen -een belangrijke bron van inkomsten voor Griekenland- gerust te stellen. Eerder riep het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken toeristen al op om voldoende cash geld mee te nemen voor hun reis naar Griekenland.