Dossier Griekse crisis

ECB zet hulp Griekse banken niet stop

De Europese Centrale Bank zet de noodhulp aan de Griekse banken voorlopig nog niet stop. Dat heeft de ECB laten weten na een vergadering in Frankfürt. De steun zal op het niveau van vrijdag blijven, dat is zo'n 90 miljard euro. Met deze beslissing laat de ECB de deur op een kier om een economische crisis in Griekenland en een eventuele Grexit te vermijden. 

De 25-koppige raad van bestuur van de ECB zegt nauw samen te werken met de Griekse centrale bank om de financiële stabiliteit te verzekeren. "De Griekse centrale bank zal alle nodige maatregelen nemen om de financiële stabiliteit van de Griekse burgers te verzekeren in moeilijke omstandigheden", wordt Yannis Stournaras, gouverneur van de Griekse centrale bank, in het communiqué geciteerd.

Tegelijk staat de ECB paraat om het besluit ten aanzien van de noodsteun opnieuw onder de loep te nemen, als dat noodzakelijk is, luidt het. De ECB houdt de situatie in Griekenland en "de mogelijke implicaties voor haar lijn van monetair beleid" naar eigen zeggen nauwgezet in de gaten.