Dossier Griekse crisis

ECB begrijpt Grieks referendum

Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), heeft begrip getoond voor de beslissing van de Griekse premier Alexis Tsipras om een referendum uit te schrijven over het financiële reddingsplan voor zijn land. Dat zegt een woordvoerder van de Griekse regering.

Tsipras wil dat het Griekse volk zich 5 juli uitspreekt over de voorwaarden die verbonden zijn aan het hulpplan van de kredietverleners. Draghi en Tsipras hebben zaterdag een telefonisch onderhoud gehad over dat Griekse voornemen, zo zegt de woordvoerder. "We zijn er zeker van dat meneer Draghi het beste voor heeft met de beslissing van de Griekse regering een referendum uit te schrijven. Dat werd nog maar eens bevestigd in het telefoongesprek", aldus de woordvoerder.

De Griekse oppositieleider Antonis Samaris heeft intussen wel al kritiek geuit op het besluit van Tsipras. Volgens hem is hij met het referendum op ramkoers met Europa en zet hij ermee de Griekse deelname aan de Europese Unie op het spel. Een aantal Griekse partijen heeft het volk al opgeroepen om "nee" te stemmen.