Dossier Griekse crisis

Tsipras kondigt referendum aan

De Griekse bevolking zal zich via een referendum kunnen uitspreken over de vraag of Griekenland het reddingsplan van zijn kredietverleners moet aanvaarden. Dat heeft de Griekse premier Alexis Tsipras vannacht aangekondigd in een televisietoespraak.

De volksraadpleging zal volgens de Griekse media op zondag 5 juli plaatsvinden. Tsipras had zijn regering eerder op de avond bijeengeroepen voor een spoedberaad. Tsipras zegt dat hij ook president Prokopis Pavlopoulos en de belangrijkste oppositiepartij, het conservatieve Nea Dimokratia, al op de hoogte had gebracht van de plannen. Ook de schuldeisers werden al geïnformeerd, zo klonk het.

De aankondiging van het referendum komt er aan de vooravond van een nieuwe cruciale bijeenkomst van de ministers van Financiën van de eurolanden in Brussel. Griekenland zou van zijn geldschieters een voorstel hebben gekregen waarbij het huidige hulpprogramma, dat op 30 juni afloopt, toch verlengd zal worden tot het einde van de maand november. Europa en het IMF zijn bereid 15,5 miljard euro uit te trekken als er een akkoord wordt gevonden over maatregelen om de economie structureel te hervormen.

Tsipras verklaarde in zijn televisietoespraak dat de kredietverleners met hun hervormingsvoorstellen Griekenland een ultimatum hebben voorgelegd met extra besparingen, die volgens hem zouden leiden tot een verdere krimp van de economie. De premier zei dat een aantal voorstellen van de Europese instanties kan worden gezien als een "vernedering van een heel volk". "Morgen zal het parlement bijeenkomen om het referendum goed te keuren", verklaarde Tsipras nog. "Ik zal het resultaat van jullie beslissing aanvaarden."