Onthoofde man was baas van verdachte

Bij een terroristische aanslag op een bedrijf voor industrieel gas, op 20 kilometer van Lyon, is vanochtend een man onthoofd. Het hoofd van het slachtoffer werd beklad met islamitische teksten en teruggevonden op een hek. Er zijn ook twee gewonden gevallen. Twee verdachten zijn opgepakt.

President Hollande zegt dat er zeker één dader was, die misschien vergezeld werd door een handlanger. Frans minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve is ter plaatse en heeft meer details over de aanslag gegeven. De identiteit van de dader wordt nog gecontroleerd, maar mogelijk gaat het om Yassine Sali. Hij werd al gevolgd voor radicalisering in 2006. Nog volgens de krant Dauphiné Libéré wordt er rekening gehouden met mogelijke andere aanslagen en de gendarmerie heeft talrijke manschappen ter plaatse gestuurd.

Het hoofd van het slachtoffer hing aan een hek en er stonden Arabische opschriften op, zegt het agentschap AFP. De werknemers van Air Products, het bedrijf waar de aanslag plaatsvond, zijn erg geschokt. Sommige van hen waren getuige van de aanslag. Ze worden in een zaal in de naburige gemeente Verpillière opgevangen.

De President François Hollande verlaat de EU-top in Brussel en keert terug naar Frankrijk. Hij roept deze namiddag de raad van defensie bijeen. Premier Valls heeft opdracht gegeven om "meteen de ordediensten te mobiliseren om de waakzaamheid te versterken" rond alle gevoelige plekken in de streek van Lyon.