Franse minister wil Uber laten verbieden

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve staat achter een verbod op de private vervoerdienst Uber, zo zegt hij naar aanleiding van het rumoerige taxiprotest donderdag in Parijs. Maar hij geeft wel toe dat een verbod enkel kan via gerechtelijke weg.

Donderdag kwamen in Parijs en in andere Franse grootsteden honderden taxichauffeurs om straat om te protesteren tegen de "oneerlijke concurrentie" van Uber. Het protest zorgde voor erg veel hinder in de hoofdstad, op sommige plaatsen ontaardde het in geweld en vernielingen. Over heel het land zijn tien mensen opgepakt, zeven agenten raakten gewond en 70 wagens beschadigd.

"Illegale dienst"

De taxichauffeurs worden in hun verzet gesteund door de Franse regering. "UberPOP (de app, nvdr) is een illegale dienst. Die moet afgesloten worden", verklaarde Cazeneuve na een onderhoud met boze chauffeurs. Hij veroordeelde wel het geweld en verzekerde dat de schuldigen zullen vervolgd worden.

Er loopt in Frankrijk een gerechtelijke procedure tegen UberPOP, maar de rechtbank verklaarde zich eerder dit jaar nog onbevoegd. De zaak wordt nu voortgezet voor Cassatie. In afwachting van een uitspraak beloofde de minister dat Uber-taxi's in beslag zullen worden genomen wanneer ze worden gesnapt.

Acties

Op 3 juli komt er een nieuwe ontmoeting met de sector. De meeste taxichauffeurs schorten hun acties op, maar een harde kern blijft postvatten aan de Porte Maillot, een belangrijke invalsweg in het westen van Parijs.

Bekijk ook: