Dossier Griekse crisis

Eurogroep bereikt opnieuw geen akkoord

Ook vandaag lijkt er geen akkoord uit de bus komen over de Griekse schuldenberg. Vanochtend al gingen de Griekse regering en de schuldeisers zonder akkoord uit elkaar en ook de eurogroep raakte het niet eens. Er is nu wel een Europese Top, maar daar staat de Griekse crisis niet bovenaan de agenda.

De tijd dringt nochtans voor de Grieken. Binnen vijf dagen, op het einde van de maand, loopt het hulpprogramma af. Dat kan worden verlengd, maar dan moeten de schuldeisers wel akkoord gaan met de hervormingen die het land wil doorvoeren.

Twee documenten

De drie schuldeisers of de zogenaamde trojka, met daarin de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds, kwamen tot een onderling compromisvoorstel. De Griekse regering ging daar echter niet mee akkoord en diende daarom een aangepaste versie in.

De eurogroep, met daarin de ministers van Financiën van de eurolanden, moesten zich daardoor vanmiddag buigen over twee documenten. Een akkoord kwam er niet. Volgens ingewijden werd de vergadering stopgezet op aandringen van Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad. Hij startte om 16u met zijn Europese Top, die hij niet overhoop wil laten halen door de Griekse crisis.

Europese Top

Bij aanvang van de top wilden de staatshoofden- en regeringsleiders nochtans allemaal iets kwijt over die crisis. Tusk zelf zei dat hij vertrouwen had “in een goed einde voor deze Griekse tragedie.” Ook premier Michel (video) heeft er vertrouwen in, maar zegt dat het geen probleem is als er ook de komende dagen nog moet worden verder gewerkt.

De eurogroep komt wellicht zaterdag opnieuw samen.