Ontsnapping NY: 2e medewerker opgepakt

De politie heeft een tweede gevangenismedewerker gearresteerd die verdacht wordt van medeplichtigheid bij de ophefmakende ontsnapping van twee gedetineerden uit een hoog beveiligde gevangenis in de staat New York. Dat melden Amerikaanse media.

De 57-jarige Gene Palmer, een cipier in de Clinton Correctional Facility in Dannemora, zou ervoor gezorgd hebben dat er goederen binnengesmokkeld konden worden in de gevangenis. Op die manier zou hij de gevangenisuitbraak van 6 juni mee mogelijk hebben gemaakt, zegt Charles Guess, die aan het hoofd staat van de politie van de deelstaat New York.

Eerder werd ook al de 51-jarige gevangenismedewerker Joyce Mitchell gearresteerd voor het verlenen van materiële bijstand aan de ontsnapte gevangenen David Sweat en Richard Matt. Volgens ABC News zou Mitchell zaagbladen en boorgereedschap hebben laten passeren dat in rauw hamburgervlees verborgen zat. Palmer zou het vlees dan weer naar de cel van de gevangenen hebben gebracht. De twee konden uiteindelijk ontsnappen uit de zwaarbewaakte gevangenis: ze slaagden erin een gat in de muur van hun cel te zagen en bereikten via een netwerk van tunnels en leidingen een rioleringsrooster dat buiten de gevangenis lag.

Ondanks een klopjacht die al negentien dagen duurt en waar al meer dan duizend leden van de ordediensten aan hebben meegewerkt, zijn David Sweat en Richard Matt nog altijd voortvluchtig.