Dossier Griekse crisis

Trojka onderhandelt opnieuw met Grieken

De schuldeisers van Griekenland willen vandaag voor 13 uur een akkoord bereiken met Griekenland over de hervormings- en afbetalingsplannen van het Zuid-Europese land. Vannacht sprong het overleg tussen de kredietverleners en Griekenland af. Deze voormiddag worden de onderhandelingen hervat.

Gisterenavond kwam een spoedzitting van de Europese ministers van Financiën bijeen. Daaruit bleek dat Europa het laatste hervormingsvoorstel van de Griekse premier Alexis Tsipras onvoldoende vindt, in tegenstelling tot wat eerst werd gedacht.

Ondertussen zat de Griekse premier Alexis Tsipras zelf in Brussel rond de tafel met de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, met voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank, de baas van het Internationaal Monetair Fonds Christine Lagarde en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. Of er tijdens die gesprekken vooruitgang is geboekt, is niet duidelijk.

De onderhandelingen zullen donderdagochtend worden hervat. Om 6 uur zullen de gesprekken op technisch niveau worden hervat, vanaf 9.00 uur zullen ook de politieke kopstukken weer in overleg treden, zo meldt een bron binnen de Europese Unie. Het is de bedoeling een akkoord te vinden vóór 13 uur, wanneer de vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden van start gaat.

Bekijk ook: