Dodental hitte Pakistan stijgt

De hittegolf die het zuiden van Pakistan momenteel teistert heeft al minstens 800 levens geëist. Dat zeggen de Pakistaanse autoriteiten. De ziekenhuizen kunnen de stroom aan slachtoffers van de hitte niet meer aan.

Bijna 780 mensen stierven vrijdag in de havenstad Karachi, zei Jam Methab Dahar, de Gezondheidsminister in de zuidelijke provincie Sindh. Ongeveer 50 anderen bezweken aan hartfalen in andere delen van de provincie, zegt Ijaz Afzal, een directeur aan het Gezondheidsministerie. De gemiddelde temperatuur hangt rond de 45 graden.  "Dit zal niet het finale dodencijfer zijn. We zijn nog steeds bezig met het tellen van de doden", zei Afzal.

De ziekenhuizen worden ondertussen overstelpt door duizenden mensen die lijden aan hartfalen of uitputting door de hitte. Volgens Afzal worden er 10.000 mensen verzorgd in de ziekenhuizen. Het leger zette daarnaast ook verschillende medische kampen op om mensen te verzorgen.

Om mensen binnen te houden riep de overheid de rest van de week uit tot officiële vakantie, aldus de hoogste minister Qaim Ali Shah.

De Pakistaanse meteorologische dienst had voor dinsdag een vroegtijdige moessonregen voorspeld, maar enkel het noorden en het centrum van het land kreeg onweer.