Dossier Griekse crisis

"Schuldeisers wijzen Griekse plannen af"

De Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds aanvaarden de Griekse hervormingsvoorstellen niet. Dat zegt eerste minister Alexis Tsipras. Hij haalt uit naar "bepaalde instellingen", volgens een bron in Athene heeft Tsipras het vooral op het IMF gemunt.

Enkele uren voor de eurogroep in Brussel bijeenkomt om zich opnieuw over Griekenland te buigen, kwam woensdagmiddag het nieuws binnen dat de schuldeisers de Griekse voorstellen niet zonder meer aanvaarden. Tsipras viseerde voor zijn vertrek naar Brussel het IMF. Hij reageerde naar verluidt ontgoocheld "op de eisen van sommige instellingen die de compenserende maatregelen niet aanvaarden".

Beurzen

Intussen heeft Tsipras zijn ongenoegen ook op Twitter laten blijken. "De herhaalde verwerping van de gelijkwaardige maatregelen door sommige instellingen is nog nooit eerder gebeurd, zelfs niet in Ierland of Portugal", schreef hij. In een tweede tweet voegde Tsipras eraan toe: "Deze vreemde houding lijkt erop te wijzen dat er ofwel geen interesse is in een akkoord of dat bijzondere belangen worden verdedigd." Toen de uitspraken van Tsipras de wereld werden ingestuurd, doken de beurzen in het rood.

Eurogroep

Om 19 uur vanavond zitten de ministers van Financiën van de Eurogroep samen. Ze moeten beslissen of Griekenland vers geld krijgt om zijn schuldeisers af te lossen, maar daarvoor eisen ze wel hervormingen. Intussen lijkt alles erop te wijzen dat de Europese staatshoofden en regeringsleiders Griekenland van hun tafel willen houden tijdens de top op donderdag en vrijdag. Ze hopen dat de ministers van Financiën van de eurozone tijdens de eurogroep een akkoord met Athene kunnen bereiken - zelfs al hebben ze daar de hele nacht voor nodig.